Nyhedsbrev for kunder og aktionærer i Hvidbjerg Bank Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Øjner lys for enden af tunnellen

"Jeg har noteret, at Finanstilsynet har afblæst bankkrisen. Jeg tror nu, at de har glemt at kigge vest for Valby bakke. I hvert fald synes jeg nok, at vi har haft vores at se til i 2013. Vi står også over for opgaver i 2014 – og det er vi ikke ene om. Vores indtjening udvikler sig forrygende, men vi skal fortsat arbejde med vores kapitaldækning og likviditet – ikke mindst som følge af nye krav til polstring."

Med disse ord bød formanden for Hvidbjerg Banks bestyrelse, Knud Steffensen, onsdag aften den 26. marts 2014 velkommen til bankens ordinære generalforsamling nr. 101 i Midtpunktet Thyholm.

Knud Steffensen gav udtryk for, at det fortsat er vanskelige rammebetingelser, der danner grundlag for bankens virksomhed. Men der er dog lyspunkter, pointerede han. Og både han og senere også direktør Oluf Vestergaard udtrykte håb om, at Hvidbjerg Bank her i 2014 kan lægge krisen bag sig og igen komme ud med et hæderligt resultat efter fire år med røde tal på bundlinjen.

Bedste basisindtjening nogensinde

Hvidbjerg Bank kom ud af 2013 med en ny rekord i basisindtjeningen, der steg med 48 % til 18,9 mio. kr. takket være en fortsat betydelig vækst i kundeunderlaget, der netop har rundet 10.000 kunder. Tilgangen kompenserer for et generelt lidt lavere aktivitetsniveau i udlånsforretningen som følge af manglende lånelyst i samfundet og bidrager til fortsat vækst i udlån og indtjening. Samtidig styrker et betydeligt fald i omkostningerne basisindtjeningen.

"Desværre har vi i 2013 også oplevet en ny rekord i nedskrivninger. Men en dedikeret indsats for at reducere omfanget af nedskrivninger ser ud til at have båret frugt, idet niveauet for nedskrivninger i løbet af 2. halvår af 2013 er reduceret markant," udtaler direktør Oluf Vestergaard.

Årets resultat lander på -7,6 mio. kr. både før og efter skat.

Til trods for underskuddet i 2013 er Hvidbjerg Banks basiskapital og solvens blevet forbedret. Det skyldes ikke mindst en kapitalomlægning sidst på året, hvor banken udskiftede sin ansvarlige kapital med ny såkaldt hybrid kapital og samtidig solgte ud af sine aktier i DLR Kredit.

"I forhold til nye kapitaldækningsregler, som er gældende fra 2014, er bankens solvens og ikke mindst kernekapital blevet styrket ganske betydeligt ved dette tiltag, og vi står væsentligt bedre rustet i forhold til de nye kapitalkrav," siger Oluf Vestergaard. Han lægger dog ikke skjul på, at banken fortsat har behov for at øge både solvens og likviditet for at kunne leve op til yderligere likviditets- og kapitaldækningskrav, som indfases i de kommende år.


Thy-profil ny i bestyrelsen

Fiskeeksportør Johannes V. Jensen, Jegindø, havde forud for generalforsamlingen onsdag meddelt, at han som led i det løbende generationsskifte ønskede at træde ud af bestyrelsen, hvor han har siddet de sidste ti år.

I hans sted blev cand. oecon. agro Henrik Hardboe Galsgaard, Vestervig, der er direktør i LandboThy, nyvalgt til bestyrelsen. Henrik Galsgaard, der er 44 år, er direktør i Landbo Thy, som blev dannet i 2007 ved en fusion af Landboforeningen Nordthy og Det Thylandske Landøkonomiske Selskab, hvor Henrik Galsgaard blev ansat som økonomirådgiver i 1997. Fra 2003 og frem til fusionen 2007 var han leder af selskabet og en drivende kraft bag fusionen. Landbo Thy taler landbrugets sag over for politikere, myndigheder og meningsdannere i lokalområdet og leverer uvildig rådgivning til ca. 1.700 kunder.
 
Vi opgraderer i Hurup

Hvidbjerg Bank har haft så stor succes med etableringen af afdelingen i Hurup, at banken nu opgraderer sit set-up og sin tilstedeværelse i Hurup og Thy i det hele taget. Det sker med ansættelse af Jan Jensen som daglig leder i Hurup, hvor åbningstiden fra 1. april 2014 bliver udvidet, så der er åbent tirsdag og torsdag fra kl.12 til 17.

Jan Jensen er 51 år og har mere end 25 års erfaring med arbejde i lokale pengeinstitutter, og har speciel uddannelse i pension og forsikring samt en ejendomsmægleruddannelse. Det er således en både kyndig og meget lokalkendt bankmand, som nu bliver fast tilknyttet til Hvidbjerg Bank i Hurup og som får hele Thy som markedsområde.
 

Annie fylder 60

Ekspeditionsleder i Hvidbjerg Bank, Annie Gørtz Olesen, fylder 60 år den 29. marts.

Annie er født i København, men som 10-årig flyttede hun med sine forældre til Struer, som har været hendes hjemby lige siden. Hun er bankuddannet i det daværende 'Andelsbanken', hvor hun var ansat i 23 år. I sommeren 1997 lod hun sig friste til at være med til at starte Hvidbjerg Banks afdeling i Struer, og 1. september – tre måneder efter bankens åbning rykkede hun til Toldbodstræde 10. Og det blev starten på en både hektisk, men også spændende og udviklende tid.

I forbindelse med en organisationsændring flyttede Annie Olesen 1. september 2013 fra Struer-afdelingen til hovedkontoret i Hvidbjerg for at påtage sig rollen som ekspeditionsleder.

 

Bankrådgiver underviser i matematik

Til daglig er Marianne Lillebæk kunderådgiver i Hvidbjerg Banks hovedafdeling i Hvidbjerg. Men tirsdag den 1. april optræder hun i en helt ny rolle, nemlig som underviser i matematik på Thyholm Skole. I 7. og 8. klasses matematiktimer skal Marianne her undervise eleverne om penge og økonomi.

Det er Finansrådet, som har taget initiativ til at få danske bankfolk ud på landets skoler og lære eleverne om de færdigheder, de har brug for, når de skal styre deres egen økonomi. Og sammen med Danmarks Matematiklærerforening har Finansrådet udarbejdet et omfattende undervisningsmateriale til brug i grundskolens ældste klasser.

"Alt for mange børn og unge ender som dårlige betalere, fordi de ikke kender til basale begreber som rente, lån og budgetter. Det betyder blandt andet, at de optager dyre forbrugslån uden at kunne gennemskue de økonomiske konsekvenser," konstaterer Marianne Lillebæk. Hun oplyser samtidig, at ca. 50.000 unge mellem 18-30 år er registreret i RKIs register over dårlige betalere med alvorlige konsekvenser til følge.

"Derfor er det en vigtig samfundsopgave at være med til at sikre, at de unge får tillært sig basale privatøkonomiske kompetencer."

"Når undervisningsmaterialet er målrettet mod 7.-8. klassetrin, er det fordi det typisk er i den alder, at eleverne får egne penge at råde over. De har måske et fritidsjob, eller de har fået konfirmationspenge," forklarer Marianne Lillebæk videre.
 

Gevinst på 0,9 mio. kr. ved salget af Nets

Salget af Nets, der står bag Betalingsservice, Dankortet og NemID, giver Hvidbjerg Bank en gevinst på ca. 910.000 kr. Det står fast efter, at det den 24. marts blev offentliggjort, at de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital sammen med ATP overtager samtlige aktier i Nets for 17,0 mia. kr. svarende til 92,37 kr. pr. aktie.

Hvidbjerg Bank ejer 25.801 aktier i Nets, som ved udgangen af 2013 stod opført i bankens regnskab til en værdi af ca. 1,5 mio. kr. Da salget indbringer knapt 2,4 mio. kr., udløser det i runde tal en gevinst på 840.000 kr. Derudover vil Hvidbjerg Bank modtage 70.000 kr. i udbytte for 2013, således at den samlede gevinst kan opgøres til 910.000 kr. Gevinsten bliver indtægtsført i bankens regnskab for første kvartal 2014.
 

Kundeprofil erhverv - unik tøjbutik i Holstebro

Efter 13 år på landevejen som tøjsælger åbnede Nicolai Blaaberg Løftgaard i oktober 2013 herretøjsforretningen '2402' på Østergade 13 i Holstebro.  2402 refererer til indehaverens fødselsdato,

"Valget af min fødselsdato som navn til butikken udsprang af, at jeg havde svært ved at finde ud af, hvad 'barnet' skulle hedde," forklarer Nicolai Løftgaard. "Men pludselig slog det mig, at tal vist ikke er set i gadebilledet, når det gælder navnet på detailhandelsforretninger. Og med den lille grafiske finte, der gør nullet i '2402' til en marspil – altså mandetegnet, blev det lige pludselig oplagt at bruge fødselsdatoen som forretningsnavn."

"Om det er navnet, der gør forskellen, skal jeg lade være usagt, men i hvert fald er vi kommet godt fra start," fortsætter den 40-årige iværksætter.

Butiksskiltet er dog ikke den eneste måde Nicolai Løftgaard er unik på. Han vil gerne skille sig ud fra mængden på den fede måde. Og det gør han så - både via sit vareudvalg og gennem sin markedsføring, hvor han indtil videre har valgt udelukkende at satse på Facebook og 'forkælelsesevents' for kunderne i butikken, samt digital markedsføring via Holstebro-portalen 'Din By'.

Den næste event finder i øvrigt sted 24. april kl. 18.00, hvor '2402' får besøg af Sergei Sviatchenko – ukrainsk født arkitekt, som siden blev 'genfødt' som fotograf, blogger og 'connaisseur' indenfor mode og stil. Sergei, der er 61 år og (i parentes bemærket) far til FC Midtjyllands fremadstormende forsvarsspiller Erik Sviatchenko, blev i 2010 kåret som Danmarks 'Best Dressed Man' af magasinet Euroman. Sergei er en multikunstnerisk personlighed og står bag den ikoniske blog 'Close Up and Private', hvor han hylder den mandlige mode fra hele verden. Så gå ikke glip af at opleve ikonet live i Østergade 13.